
Perfecte veganistische chocoladekoekjes
Deze veganistische chocoladekoekjes zijn kleverig, taai en heerlijk. Hetzelfde, zo niet beter dan een klassiek chocoladekoekje.
Velen van jullie zijn veganist of eten geen eieren, en ik deel graag mijn favoriete recepten, aangepast aan voedingsvoorkeuren, zodat jij er ook van kunt genieten. Ik post alleen recepten die ik echt lekker vind, en deze is voor in de boeken. Het is een geweldig alternatief voor gewone chocoladekoekjes, minus het ei en de boter.
Ik maak dit recept vrij vaak in een andere vorm of vorm omdat het zo gemakkelijk op te zwepen is. Voordat u begint, zijn hier enkele tips om u te helpen elke keer perfecte cookies te krijgen.
Dit recept vereist zowel kristalsuiker als bruine suiker. Ik ben dol op bruine suiker, het geeft een lekkere karamelsmaak en houdt deze koekjes zacht en sappig. De kristalsuiker houdt de randen knapperig en helpt deze veganistische chocoladekoekjes net iets te verspreiden.
Toen ik dit recept aan het ontwikkelen was, dacht ik meteen aan het gebruik van kokosolie omdat de textuur het dichtst bij boter ligt. Ik kon geen veganistische boter vinden. Ik heb zowel geraffineerde als ongeraffineerde kokosolie gebruikt voor dit recept: geraffineerde kokosolie heeft niet de kokossmaak. Als je geen veganist bent, kun je gewone boter gebruiken. Ik heb ook wel eens olijfolie geprobeerd, maar er is een klein verschil in smaak. Volg voor het beste resultaat het recept zoals beschreven.
De meeste koekjesrecepten vragen om 1 ei. Ik heb het ei vervangen door niet-zuivelmelk. Het geeft je een iets minder gezwollen koekje, maar het werkte prima. Probeer een niet-zuivelmelk te gebruiken die niet te veel toegevoegde smaak heeft, zoals amandel of soja.
Dit is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je koekjes niet te veel uitlopen tijdens het bakken. Het zorgt ervoor dat het deeg samenkomt en dat de droge ingrediënten het vet beter opnemen. Doe dit dan zeker! Je kunt wegkomen door deze stap over te slaan als je een gigantisch koekje maakt (dit betekent een diep koekje), waarbij je gewoon al het beslag in 22 cm (9 inch schaal) bakt. Je moet het ongeveer 25 minuten bakken.
Dit hangt van een aantal zaken af.
- Hoeveel deeg bak je per keer
- Uw werkelijke oventemperatuur
- Wat vind je van je koekje
Ik bak deze in 1-1 / 2 el grote hopen deeg. Dit betekent dat ik de koekjes meestal 9-10 minuten bak omdat ik ze lekker zacht, kleverig en taai vind. Ze worden stevig als ze afkoelen. Merk op dat elke extra minuut in de oven ze steviger en krokanter maakt.
Als je grotere koekjes maakt (zeg 3-4 eetlepels), moet je deze voor een langere tijd bakken. Zeg meer als 12 minuten.
- Kokosolie vervangt de boter
- Melk vervangt het ei
- Door een combinatie van bruine en kristalsuiker te gebruiken, zijn deze zacht, taai met een beetje crunch aan de randen
- Voor een kleverig, zacht, taai koekje, blijf bij 9-10 minuten. Voor een steviger, knapperiger koekje, blijf bij 11-12 minuten. Als je grotere koekjes maakt, moet je deze langer bakken.
En tot slot, geniet van deze veganistische chocoladekoekjes!
Perfecte veganistische chocoladekoekjes
Ingrediënten:
- 100 g (1/2 kop) kokosolie, geraffineerd of ongeraffineerd*
- 50 g (1/4 kop) kristalsuiker
- 100 g (1/2 kop) bruine suiker, licht of donker
- 60 ml (1/4 kop) niet-zuivelmelk (zoals amandel of soja), je kunt ook gewone melk gebruiken als het niet veganistisch is
- 1 tl vanille-extract
- 190 g (1 ¼ kopje) bloem voor alle doeleinden
- ½ tl bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 150-200 g pure chocolade, 50% vaste cacaobestanddelen, grof gehakt (je kunt ook chocoladeschilfers gebruiken)
- 75 g (3/4 kop) gehakte walnoten (optioneel)
- vlokkig zeezout om te bestrooien (optioneel, alleen als je van een beetje zout houdt!)
Routebeschrijving:
- Smelt de kokosolie in de magnetron, ongeveer 30 seconden, of boven de kookplaat tot een gladde massa. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Giet de kokosolie in een grote kom en klop de suikers erdoor.
- Voeg vervolgens de niet-zuivelmelk toe, gevolgd door het vanille-extract. Het mengsel zal op dit punt dun zijn, maar moet steviger worden als je de rest van de ingrediënten toevoegt.
- Klop in een kleine kom de bloem met de baking soda en het zout.
- Giet de droge ingrediënten in het olie-suikermengsel, roer om te combineren. Gebruik hiervoor een houten lepel, dat maakt het makkelijker.
- Roer tot slot de chocoladestukjes erdoor. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kokosolie is afgekoeld. Als het beslag te warm is, zal de chocolade smelten.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg minimaal twee uur, een nacht of maximaal 48 uur afkoelen. Dit zorgt ervoor dat het deeg steviger wordt en samenkomt, en voorkomt dat de koekjes tijdens het bakken te plat worden.
- Als je klaar bent om te bakken, verwarm je de oven voor ongeveer 20-30 minuten voor op 180 C of 350 F voordat je gaat bakken, en bekleed je een bakplaat met bakpapier.
- Haal het koekjesdeeg uit de koelkast en laat het een paar minuten staan tot je hoopjes van het deeg kunt scheppen, het kan ongeveer 10 minuten duren, afhankelijk van hoe lang het in de koelkast heeft gestaan. Breng vervolgens terpen ter grootte van 1½ eetlepel aan. Ik vorm ze gewoon met mijn vingers tot een bal en zorg ervoor dat er wat chocolade naar buiten komt.
- Plaats vervolgens de ballen op de bakplaat, ongeveer 1-2 inch uit elkaar. Ik doe er 12 per bakje.
- Bak de koekjes 9-10 minuten. De randen zullen goudkleurig zijn, maar het midden zal nog steeds vrij zacht zijn, maar niet langer glanzend (meer dekkend). Ze zullen stevig worden als de koelte. Dichter bij 9 minuten krijg je een zachter, smeuïger koekje. Als je van een knapperiger koekje houdt, bak ze dan 11-12 minuten. Merk op dat als je bal deeg groter is dan 1-1 / 2 eetlepels, het langer duurt om de koekjes te bakken.
- Bestrooi de toppen met wat schilferig zeezout voor een gedurfdere afdronk.
- Laat de koekjes ongeveer 10 minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats ze vervolgens naar een rooster om volledig af te koelen.
- Ik probeer ze meestal lekker warm, als ze nog kleverig zijn.
Opslaan: Deze zijn ongeveer een week houdbaar indien bewaard in een luchtdichte verpakking bij kamertemperatuur.
Bevriezen: Zodra je de deegballen hebt gemaakt, kun je ze op de bakplaat of een bord invriezen voordat je ze gaat bakken, ze vervolgens overbrengen naar een ritssluitingszak en enkele maanden bewaren. Als je zin hebt om koekjes te eten, leg je de bevroren bal gewoon op de bakplaat en bak je volgens de instructies. Voeg een extra minuut of zo toe aan de opgegeven baktijd.
*Gebruik geraffineerde kokosolie als je de kokossmaak niet lekker vindt. Je kunt de kokosolie vervangen door olijfolie, vegan boter of gewone boter (indien niet vegan)
CreditSource link