Dadel- en notenbroodcake
Zacht, luchtig en bezaaid met dadels en walnoten, deze cake met dadel- en notenbrood is het hele jaar door heerlijk.
Hoewel dit recept vrij gemakkelijk samen te stellen is, heeft het een mengeling van smaak, dankzij de rum en dadels, die rijke, karamelondertonen aan dit brood toevoegen. De walnoten voegen een lekkere crunch toe, maar vervang ze gerust door een andere noot naar keuze, denk aan pecannoten of iets dergelijks.
De cake zelf is vrij licht en zacht, meer dan een bananenbrood, hoewel het uiterlijk meer op het laatste lijkt. Het is heerlijk bij een kopje thee of koffie, en ik merk dat het de volgende dag nog lekkerder smaakt. Dit recept is vergelijkbaar met de basis van een plakkerige toffee pudding met een iets complexere smaak. Als een plakkerige toffeepudding, kun je het dadel- en notenbrood desgewenst begeleiden met karamelsaus. Ik zou mijn favoriete gezouten karamelrecept aanbevelen, ingebed in mijn post met gezouten karamel-whiskytruffels.
Laten we het hebben over het recept.
Data
Hoe beter de dadels, hoe lekkerder de cake. Ik gebruik graag Iraanse of Medjool dadels, een mooie mollige soort zal het goed doen. Hoewel drogere dadels ook prima zijn, zolang ze maar goed smaken.
Als je wilt, kun je de dadels vervangen door gedroogde abrikoos of pruimen, maar je krijgt niet dezelfde zoete karamelondertoon.
Rum
Rum tilt deze dadel- en notenbroodcake naar een hoger niveau. Als je je zorgen maakt over de alcohol in het recept, deze verdampt tijdens het bakken, maar laat een heerlijke, bitterzoete tint achter. Probeer het.
Maar als u zich echt wilt afmelden, kunt u de rum vervangen door heet water of koffie.
rijsmiddel
Dit recept vereist zowel bakpoeder als frisdrank. Ik zou je niet adviseren om de ene door de andere te vervangen, omdat ze verschillende eigenschappen hebben. Maar als je je afvraagt wat het verschil is tussen bakpoeder en bakpoeder, dan heb ik er hier alles over geschreven.
Dit dadel- en notenbrood zal verleiden, plak na mals plakje. En zonder meer, het recept. Laat me weten hoe je het leuk vindt!
- 300 g (1½ kopje) dadels, zonder pit, ontpit is ca. 250 g
- 125 ml (½ kopje) kokend water
- 60 ml (¼ kopje) kopje rum, (Ik zeg 50 ml in het recept, maar in werkelijkheid is 60 ml een kwart kopje)*
- 1 theelepel zuiveringszout
- 150 g (⅔ kopje) suiker, Ik gebruik Demerara, granulaat is ook prima!
- 1 ei
- 200 g (1⅓ kopje) bloem voor alle doeleinden
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 100 g 1 kop walnoten, grof gehakt
- 60 g (¼ kopje) boter, gesmolten
-
Verwarm de oven voor op 180 C of 350 F en vet een broodvorm in met boter, of bekleed het met een broodvorm.
-
Begin met het ontpitten van de dadels. Ik doe dit graag door de datum in tweeën te splitsen en het zaad te verwijderen.
-
Zodra alle dadels ontpit zijn, snijd je ze in hapklare stukjes, denk aan de grootte van miniatuurchocoladeschilfers. Gebruik een scherp mes, het zal een groot verschil maken!
-
Doe de gehakte dadels in een grote kom en giet de rum erbij. De rum is optioneel (zie opmerkingen), maar het voegt een subtiele karamelondertoon toe aan het brood die je niet wilt missen.
-
Laat de dadel een paar minuten in de rum trekken, je kunt dit ook een nachtje doen voor een meer uitgesproken smaak.
-
Giet vervolgens het kokende water erbij (als je de rum weglaat, gebruik dan gewoon kopje kokend water).
-
Voeg ook een theelepel baking soda toe en roer alles tot het is opgenomen. Het mengsel wordt dik en zal licht emulgeren. Laat het afkoelen terwijl je de rest van de ingrediënten klaarmaakt.
-
Meng de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar en zet opzij.
-
Ga nu terug naar de dadels en voeg de suiker en het ei toe, mix tot alles goed gemengd is.
-
Voeg vervolgens het vanille-extract toe, gevolgd door de noten.
-
Voeg als alles is gecombineerd de bloem toe en schraap langs de zijkanten van de kom om ervoor te zorgen dat alles is opgenomen.
-
Roer tot slot de gesmolten boter erdoor. Het beslag zal vrij dik, ongelooflijk smaakvol en prachtig geurig zijn.
-
Giet het beslag in de voorbereide broodvorm en bak 50-55 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt, misschien met een paar vochtige kruimels. Als u merkt dat de bovenkant van het brood te snel bruin begint te worden (dit kan gebeuren na ongeveer 30-40 minuten), schuift u een stuk aluminiumfolie over de cakevorm en gaat u verder met bakken.
-
Laat het brood minimaal 10 minuten afkoelen voordat je het aansnijdt. Hoewel dit heerlijk warm smaakt, heeft het de volgende dag juist een meer uitgesproken smaak. Ik geniet ervan bij een kopje koffie, eventueel met wat boter er bovenop.
-
Het brood gaat ongeveer een week mee als het goed wordt afgesloten. Je kunt het in de koelkast of op kamertemperatuur bewaren.
- Als je geen rum hebt, vervang deze dan door kokend water of koffie.
Heel losjes aangepast van Geniale recepten
En dat is alles, mensen!
CreditSource link